spalare-chimica-centrale-termiceCand trebuie executata spalarea chimica la o microcentrala?

Spalarea chimica a unei microcentrale se executa inainte de prima punere in functiune sau periodic in timpul utilizarii ei in functie de problemele constatate la aceasta de catre echipa de service sau mentenanta.

La achizitionarea unei microcentrale trebuie tinut cont de faptul ca toate radiatoarele, armaturile si conductele din care se realizeaza instalatia sunt conservate impotriva coroziunii in perioada depozitarii de catre producator.

Mentionam ca cele mai frecvente materiale de protectie a componentelor metalice sunt realizate pe baza de oxizi, uleiuri, unsori, vaseline, etc.

Se va tine cont si de faptul ca la montare (sau reparare), in cazul in care instalatia se realizeaza prin pereti sau strabate zone cu constructii, se poate acumula in interiorul conductelor neprotejate resturi de praf, ciment, etc.

Principala cauza a functionarii necorespunzatoare a unei centrale noi, imediat dupa punerea sa in functiune, este prezenta magnetitei in cadrul circuitului termic.

Filtrele mecanice folosite in mod obisnuit nu au capacitatea de a retine particulele de magnetita si alte pulberi fine existente in circuit.

Neindepartarea la punerea in functiune a instalatiilor termice a magnetitei si a celorlalte resturi solide( a eventualelor materiale de constructie ramase pe circuit, etc.) pot avea ca efect reducerea randamentului instalatiilor termice si aparitia unor fenomene negative precum:

  • incalzirea incompleta a radiatoarelor, neincalzirea ultimelor radiatoare, aparitia unor zgomote si pocnituri in acestea;
  • zgomot sau fierbere in functionare la centrala termica;
  • obtinerea de apa calda la o temperatura mai scazuta
  • pompa si/sau vana cu trei cai blocate frecvent si schimbatoare de caldura infundate.