spalare-chimica-cumCum se executa spalarea chimica la un echipament ?

Pentru centralele termice procedura de spalare chimica (necesara dupa o reparatie sau dupa constatarea unor aspecte neconforme de catre echipa de service sau mentenanta, etc) consta din urmatoarele etape:

1) Spalarea mecanica cu apa a componentelor instalatiei in vederea indepartarii prafului si a resturilor de materiale de constructie.

Aceasta se executa cu o pompa de spalare prevazuta cu supapa de sens, timp de 20 – 30 de minute, cu inversarea sensului la fiecare 10 minute.
Se recomanda efectuarea spalarii cu o pompa externa, pentru a evita     defectarea pompei instalatiei datorata blocarii cu impuritati mecanice.

2)  Spalarea chimica propriu-zisa se efectueaza in scopul eliminarii magnetitei, a uleiurilor si unsorilor de conservare. Aceasta se va face cu un agent alcalin care sa inlature rapid reziduurile mecanice si depunerile de mal din instalatiile realizate din cupru, aluminiu sau zinc.
Produsul utilizat pentru spalarea chimica trebuie sa inlature mizeria din instalatia respectiva si sa imbunatateasca circulatia agentului termic, optimizand transferul energetic. De asemenea, acesta nu trebuie sa corodeze elementele care compun instalatia termica.
Spalarea se realizeaza prin recirculare timp de 40 – 60 minute cu o pompa de spalare si cu inversarea sensului pompei la fiecare 20 minute.